duminică, 27 noiembrie 2011

in timp ce basescu vinde toate resursele tarii pe nimic Venezuela isi aduce acasa tot aurul detinut in Europa

Venezuela a primit primul transport cu lingouri de aur, după ce preşedintele Hugo Chavez a ordonat repatrierea a 85% din rezervele de lingouri ale ţării.
Aurul a fost descărcat din avionul cu care a fost transportat, şi dus, sub pază strictă, la Banca Centrală din capitala Caracas. De-a lungul traseului, sute de soldaţi au fost aliniaţi pe străzile din Caracas, în timp ce vehiculele blindate de securitate transportau lingourile la bancă.

Preşedintele Chavez şi-a motivat decizia argumentând că reprezintă un act de suveranitate menit să protejeze rezervele Venezuelei de turbulenţele economice de la nivel mondial. Părerea lui nu este împărtăşită de toată lumea, existând şi critici care au catalogat acţiunea ca fiind costisitoare şi inutilă, informează BBC.

Venezuela intenţionează să aducă acasă în jur de 160 de tone de aur, care valoarează peste 11 miliarde de dolari. "Aurul se întoarce acolo unde ar fi trebuit să stea întotdeauna: în seifurile Băncii Centrale din Venezuela", a declarat Chavez.

Un act istoric

Oficialii spun că aurul vine din ţările europene, dar nu au precizat ce cantitate a fost adusa în acest prim transport, invocând motive de securitate. Guvernatorul Băncii Centrale, Nelson Merentes, a spus că repatrierea aurului este "un act istoric", ce are atât valoare financiară, cât şi simbolică. "Finanţele ţării vor fi sprijinite de o avuţie autonomă, astfel încât să nu fim subiectul presiunii din partea nimănui", a precizat Merentes.

Grupurile de opoziţie au criticat această măsură pe care au numit-o populistă şi menită să-i mărească popularitatea lui Chavez înainte de alegerile prezidenţiale din luna octombrie, atunci când el va candida pentru un nou mandat.

Alţii au sugerat că Chavez procedează în acest fel de teamă că activele pe care Venezuela le are în străinătate ar putea fi îngheţate de sancţiuni, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul prietenului şi aliatului său, fostul lider libian Mummar Gaddafi.

Cele mai multe dintre rezervele de aur pe care Venezuela le are în străinătate sunt în Londra, potrivit BBC. Sursa Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu